Dud Curgator 2.50 m - 3.00 m / Morus Alba Pendula /

Produs nou

Stoc epuizat

Circumf. trunchi 10/12

Co. 30 L

Produs din categoria Arbori Ornamentali.

Vezi mai multe produse din aceeasi categorie.

600 lei TVA inclus

DUD ALB

Specie exotică devenită subspontană, deseori cultivată, de mărimea a III-a, cu înălţimi ce pot depăşi 15 m şi diametre de până la 1.5 m.Tulpina este dreaptă, ramificată de la mică înălţime.Scoarţa este brun-cenuşie cu ritidom timpuriu larg, superficial crăpat.Lemnul asemănător cu cel de salcâm, cu duramen galben-brun sau brun-roşcat.Coroana globuloasă cu lujeri zvelţi, brun-cenuşii, glabri sau slabpubescenţi.Muguri alterni, ovoizi, mucronaţi, cu 5-7 solzi bruni, glabri.Frunze lat ovate, de 6-18 cm, lung peţiolate, întregi sau cu 3-5 lobi inegali, serate, acute sau acuminate, uşor cordate, pe faţă verzi-deschis netede şi glabre, pe dos răzleţ pubescente.Flori verzui ce apar prin mai. Fructele sunt de tip soroză (dude), 1.5-2 cm, albe, roşiatice sau negricioase, cu pedunculi lungi cât ea, comestibile.Maturitatea este timpurie, cu fructificaţii anuale şi abundente.Longevitatea este de până la 150 ani.Dudul alb este originar din China şi Japonia, fiind introdusă în Europa încă din sec. al VI-lea şi apoi extinsă pentru creşterea viermilor de mătase. În România a devenit subspontană în regiunea de câmpie şi dealuri, în lunca şi Delta Dunării.Este o specie de climat blând (specie termofilă), suportă bine seceta şi gerurile iernii, dar suferă la îngheţurile târzii.Se dezvoltă bine pe soluri uşoare, fertile, cu suficientă umiditate, dar vegetează şi pe terenuri bătătorite din curţi, marginea şoselelor. Suportă şi unele inundaţii de scurtă durată. Are un temperament de lumină, dar în tinereţe necesită o oarecare protecţie.

 

DUD NEGRU

Se deosebeşte de dudul alb prin:

- coroana mai largă şi mai deasă,

- lujeri pubescenţi şi muguri mai mari cu solzi mai puţini,

- frunze de obicei nelobate, adânc serate, la bază profund cordate, mai scurt peţiolate, relativ groase, pe faţă scabre, iar pe dos pubescente,

- dude roşii-închis sau negre, foarte scurt pedunculate (figura 72 c),

Dudul negru este originar din Iran şi Transcaucazia, iar în România este cultivat prin grădini, curţi etc., dar mai rar decât dudul alb. Are o importanţă sericicolă redusă datorită frunzelor ce nu sunt consumate de viermele de mătase. Se poate folosi în culturile forestiere din stepă şi silvostepă.

 

GENUL MORUS L.

În acest gen sunt incluse peste 20 specii de arbori şi arbuşti originari din Asia, Africa şi America de Nord. Ele prezintă muguri spiralaţi sau distici, cu cicatrice aşezată şi de formă caracteristică, cu frunze întregi,dinţate sau neregulat lobate, variabile, flori monoice sau dioice, grupate în amenţi pendenţi, cele mascule cu 4 sepale şi 4 stamine, iar cele femele cu 4 lacinii, astfel încât se poate conchide că florile sunt pe tipul 4.Fructul este o drupă falsă, mică, cu înveliş cărnos, iar fructele unei inflorescenţe compun duda (soroză).

Scrieti o recenzie

Dud Curgator 2.50 m - 3.00 m / Morus Alba Pendula /

Dud Curgator 2.50 m - 3.00 m / Morus Alba Pendula /

Circumf. trunchi 10/12

Co. 30 L

Produse asemanatoare